Ondanks nieuwe kabinetsplannen; all-electric warmtepomp blijft de voordeligste keuze.

16 mei 2024 in
Ondanks nieuwe kabinetsplannen; all-electric warmtepomp blijft de voordeligste keuze.
Ivan van der Est
| Nog geen reacties

De kabinetsplannen zijn bekend! Op het gebied van energie en duurzaam wonen zijn de belangrijkste punten uit het hoofdlijnenakkoord:

·        De energiebelasting op gas gaat omlaag,

·        De Salderingsregeling vervalt per 2027. Wie zonnepanelen heeft krijgt geen vergoeding meer voor het terugleveren aan het stroomnet,

·        De verplichting om vanaf 2026 bij vervanging van een CV ketel tenminste een hybride warmtepomp te installeren vervalt.

 

“Mooi, dan kopen we gewoon weer een CV ketel” denkt u misschien. Toch is dit niet verstandig, ongeacht of u nu wel of geen zonnepanelen heeft:

Een all-electric warmtepomp verbruikt momenteel gemiddeld 2/3 minder energiekosten t.o.v. een CV-ketel. In maandelijks verbruik bent u met een all-electric warmtepomp dus het goedkoopste uit, ook met de nieuwe kabinetsplannen in aantocht!

Daarnaast zorgt de all-electric warmtepomp voor een stabiel energiesysteem met een meer constant klimaat in huis. Waar u bij een CV-ketel de thermostaat hoger zet bij thuiskomst en lager bij vertrek of ’s-Nachts, heeft u met een warmtepomp een constante, aangename temperatuur. Ook biedt een CV-ketel nooit de mogelijkheid om het huis te koelen in de zomer, terwijl u met een warmtepomp één stabiel systeem kunt installeren om in zowel winter als zomer een comfortabele, stabiele energiebalans in huis te hebben.


Bent u eigenaar van zonnepanelen? Dan vervalt met de nieuwe kabinetsplannen een stukje terug verdiensten. Daarnaast blijft de dreiging van een overbelast energienet en toekomstige terugleverkosten. Dit kunt u met een all-electric warmtepomp ondervangen:

 Voor deze groep huiseigenaren is het interessant een warmtepomp met een boilervat voor tapwater (warmwatervoorraad voor douchen) en een buffervat voor het verwarmingswater (warm of koel) te laten installeren. Juist nu de zonuren weer toenemen en u snel meer energie opwekt dan u zelf verbruikt, kunt u met een warmtepomp helpen het volle energienet te ontzien door de warmtepomp zo te laten inregelen dat deze op de zonuren draait. Dit principe is ook toepasbaar in de winter, waardoor u het hele jaar laag in verbruik blijft. Zoek de balans tussen opbrengst en verbruik!

 

Feiten van fabels scheiden; reken het uit!

Omtrent verduurzaming van woningen worden veel feiten, fabels en meningen verkondigd. Zo wordt vaak geroepen dat een huis eerst extra geïsoleerd moet worden voordat een all-electric warmtepomp rendabel is, met hoge investeringen tot gevolg. Dit is in de praktijk vaak niet nodig; ook oudere huizen (zelfs monumenten) kunnen voordeliger uit zijn met een all-electric warmtepomp. Door de subsidies op warmtepompen en de lage maandlasten na de installatie valt de investering in verhouding mee en is deze voor steeds meer mensen haalbaar.

Kortom, breng uw huis (en dus uw energierekening en wooncomfort) in balans!

Hoe? Niet op basis van fabels of meningen, maar op basis van feitelijke cijfers.

Laat een berekening maken gebaseerd op uw persoonlijke situatie, stel uw vragen, laat uw twijfels wegnemen en ervaar dat u op deze basis een beslissing maakt met vertrouwen voor de toekomst.

 Wij helpen u er graag bij!

https://www.westlandverduurzaamt.nl/adviesgesprek

 

Bronnen:

Hoofdlijnenakkoord tussen de fracties van PVV, VVD, NSC en BBB | Publicatie | Kabinetsformatie (kabinetsformatie2023.nl)

Dit zijn de plannen van het rechtse kabinet: het mes in de WW, geen gedwongen uitkoop boeren | Nieuw kabinet | AD.nl


Ondanks nieuwe kabinetsplannen; all-electric warmtepomp blijft de voordeligste keuze.
Ivan van der Est 16 mei 2024
Deel deze post
Labels
Archiveren
Aanmelden om een reactie achter te laten